maanantai 11. heinäkuuta 2011

"You want water okay, okay?"

Heti ku hypättiin Thaimaasta Kambozan puolelle tuntuu, että ihmiset on ollu kimpussa tuplasti enemmän mitä Thaimaassa. Täällä tuntuu ettei saa olla rauhassa hetkeekään ku koko ajan ollaan tyrkyttämässä ruokaa, juomaa tai muuta pientä tilpehööriä. Kun neljännen ystävällisen ”No thanks”, vastauksen jälkeen tyypit silti vaan heiluttaa kaupattaviaan sun naaman edessä niin tekis jo mieli sanoa vähän vihasemmin ei. Toisaalta kaikki tää kauppaaminen turisteille on ihan ymmärrettävää kun kattelee ympärilleen. Täällä on yleisesti tosi köyhää, kehittymätöntä ja karua. Silmiinpistävää on myös roskien ja kaikenlaisen jätteen määrä joka puolella. Ainoat hienot rakennukset on pääasiassa hotelleja. On aika surullista nähdä luksushotelleja joiden vieressä kohoaa paikallisten pieniä pahvihökkeleitä, jotka näyttää siltä ettei tarvita suurta tuulenpuuskaa niitä kaatamaan.

Meidän hostellihuone Siem Reap:ssa, yhteensä 4 €/yö. Suosittelen lämpimästi Hak's Housea!! Ihan loistava hinta-laatu -suhde.

Hintatasoltaan Kambotzan on hiukan kalliimpi mitä etukäteen odotin. Kallista täällä ei tietenkään ole, mutta koska yleisesti kaikki hinnat ilmoitetaan US dollareissa Cambodian oman valuutan Riel:n sijasta nostaa se jonkin verran mielestäni hintoja. Meille neuvottiin vaihtamaan Rielejä ja maksamaan niillä dollareitten sijasta, mutta en kyllä oo varma säästääkö siinä nyt niin paljo, koska aina kun ostaa jotain niin hinta tulee dollareissa ja sitten täytyy pyytää hinta Rieleissä erikseen, jollon myyjät tuntuu käyttävän erilaisia kursseja ja pyöristään summat ylöspäin. Eli mene ja tiedä. Tuo oli kuitenkin Kambotzalaisen neuvo, jota ollaan noudatettu. Tosin meillä alkaa nyt Rielit loppua ja aateltiin kyllä uhmata sääntöjä ja vaihtaa vaan dollareita ku meillä menee hermot noitten Rielien kanssa ku ne on niin isoja rahoja, että blondeilla on pää ihan sekasi niitten kanssa ja tarvitaan Vietnamiin dollareita niin sama vaihtaa niitä sitten kerralla vaan enemmän.

Ruoka, matkustus yms. on siis täällä ehkä hiukan kalliimpaa, mitä Thaimaassa. Majoitus tuntuukin sitten puolestaan olevan halvempaa. Tämä on kuitenkin vasta muutaman päivän arvio ja tällä hetkellä ollaan siis vain käyty Siem Reapissa, oikea turistien mekka, ja Sihanoukvillessä, joka nauttii myös turistikaupungin maineesta, joten varmasti Kambotzassa on paljon edullisempiakin lomailupaikkoja mistä me ei osata unelmoidakaan.

Pakko kuitenkin sanoa että, tämän perusteella mitä ollaan nähty, en oo mitenkään kauhen ihastunut Kambotzaan. Suurin syy on varmasti tää kehittymättömyys ja miten kaikki on niin sotkuista, likaista ja rempallaan. Myös aiemmin mainittu asioiden tyrkytys saa mun veren sykkimään. Eilen kun vilisteltiin mopotaksien kyydissä vei ne meidät meijän antamasta osoitteesta huolimatta ihan eri hotellille ja halus provikoiden toivossa meidän tsekkaavan sinne sisään; kiitos ei. Saatiin kokea myös pieni huijausyritys illallisella kun vesipulloille oli ilmestynyt laskussa kaksinkertainen hinta, tosin huomauttamisen jälkeen asia korjaantui nopeasti, mutta ehkä mun pointti tuli selville… Mutta kai se on, että maassa maan tavalla. Ja onhan tää kieltämättä hyvin silmiä avaava kokemus.


Vierailu Kambodzan kaltaisissa maissa saa kyllä aika hyvin ajattelemaan miten hyvin asiat itsellä on ja miten onnekas sitä itse onkaan. Me voidaan Even kanssa vaan pakata rinkat meidän, paikallisille luksus, meille moderate tason majapaikassa ja hypätä rajan yli Vietnamiin tutkimaan josko naapurimaa miellyttäisi näitä nirppiksiä vähän enemmän, jos ei niin sitte suunnataan vaan takas Thaimaan paratiisirannoille. Eli mitä taas on opittu: matkailu avartaa.

Lehmät liikenneympyrässä.

Tällä hetkellä ollaan siis Sihanoukvillessä, etelä Cambodzan rannikolla. Tää on tullu tunnetuksi Kambotzalaisten rikkaiden lomanviettopaikkana, niinku Ranskan Riviera. Tultiin tänne yöbussilla, joka oli kyllä ihan tosi huippu. Penkkien sijasta bussissa oli penkkisängyt ja koska ollaan Even kanssa niin hurjan pitkiä niin mahduttiin nukkumaan niissä vallan mainiotaki paremmin. Matkan kruunas ilmastointi, josta haaveiltiin vaan pari päivää sisämaan kuumuuden keskellä. Oikein mukavaa matkantekoa.



Sihanoukvillessä +28 asteessa todettiin yhteen ääneen, että ihana ku on näin viileetä ja samassa lauseessa mietittiin, josko pitäs ottaa pitkähihainen mukaan ku lähdetään tutkimaan kaupunkia. Niin sitä vissiin vaan näihin kuuman kosteisiin ilmoihin tottuu. Saa nähdä miten kylmissään me ollaan kun paluu Suomeen koittaa. Alla hieman karttaa josta näkee missä tällä hetkellä vilistellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti