lauantai 23. heinäkuuta 2011

Matkavinkkejä

Ennen Thaimaahan paluuta (Vietnamista) me oltiin yks yö Phnom Penh’ssä, Kambodzan pääkaupungissa. Taisin jo aikasemmin kirjottaa etten ihastunu Kambodzaan mitenkään kamalasti siinä lyhyessä ajassa mitä siellä ehittiin viettämään. Täytyy kuitenkin sanoa, että tykkäsin Phnom Penh’stä kaupunkina. Yleisvaikutelma oli siisti ja aika organisoitu. Rakennukset oli kivoja ja keskustan läpi virtaava joki teki yleisilmeestä mukavan rauhallisen ja vähemmän kaoottisen mihin Ho Chi Minh’ssa totuttiin. Näin jälkeenpäin ajatellen oli hyvä, että pysähyttiin vielä Kambodzassa, koska Phnom Penh’n ansiosta, mulle jäi paljon positiivisempi kuva koko maasta.

Kambodza oli kuitenki vaan läpikulkumaana kun matkattiin Vietnamista takasin Thaimaan puolelle. Pikku vinkkinä Kambodzaan aikoville voisin sanoa, että varatkaa ylimääräsiä passikuvia viisumia varten. Mä en oo nyt ihan varma tarviiko nuita kuvia oikeesti vai ei, koska ekan kerran Kambodzaan mennessä meiltä velotettiin enemmän viisumista vedoten siihen, että meillä ei ollu passikuvia mukana. Ja me oltiin siinä luulossa, että kun maksettiin ylimäärästä niin ne kuvat ois otettu jossain, mutta niin ei ikinä tapahtunu…

Toisella kerralla ku mentiin rajan yli Vietnamista tullessa niin meiltä kysyttiin taas passikuvia. Meillä ei tietty taaskaan ollu niitä ja bussin poika ohimennen mainitsi, että ” You need to pay some extra then”, mutta me ei kuitenkaan missään vaiheessa tällä kertaa maksettu kenellekään mitään ylimäärästä eikä kukaan kyselly mistään kuvista yhtään mitään, joten me pääteltiin, että se on joku näitten paikallisten tapa saada vähän ekstraa. Valppaana olo siis kannattaa ja sen sijaan, että maksais jollekkin tyypille (yleensä ns. matkanjohtajat busseissa/minibusseissa) viisumin hankkimisesta niin kannattaa vaan mennä sinne rajalle ja maksaa siellä suoraan tullimiehille, koska nämä bussityypit ainakin näytti vedättävän turisteja. Totta kai myös tullissa voi tulla huijatuksi, mutta musta tuntuu, että aina kun joku järjestää täällä jotain sun puolesta niin siitä menee rahaa välistä.

Valppaana olo siis kannattaa, mutta toisaalta Aasiassa ensimmäistä kertaa matkaavana on vähän hankala tietää, että miten hommat toimii tai pitäis toimia. Kambodzaan viisumi makso muistaakseni jonku 25 dollaria, joka oli ”one entry” viisumi, eli oikeutti vaan yhteen maahan saapumiseen. Mä luulin, että ois voitu tulla tuolla samalla viisumilla takasinki, mutta tosiaan piti ostaa paluumatkalla sitten uus viisumi läpimatkaa varten. Vietnamiin ei sitte onneks tarvinnu viisumia ollenkaan, joka tuli meille kivana yllätyksenä, koska oltiin taas niin ahkerasti otettu selvää asioista.

Yks hyvä neuvo on myös tietysti neuvotella hinnat aina etukäteen ja tinkiminen, jota henkilökohtasesti inhoan, kuuluu totta kai kulttuuriin. Meitä varoitettiin myös Kambodzan ATM:sta (pankkiautomaatit), joita on vähän siellä sun täällä. Suurin osa nostoautomaateista, jotka ei oo pankkien yhteydessä on tyhjiä ja voi pahimmassa tapauksessa imaista koko kortin ja kortin saaminen takaisin voi viedä aikaa.Turvallisinta on siis käyttää automaatteja, jotka on pankkien välittömässä yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti